Wat kunt u zelf doen?

Om je kind te genezen van bedplassen is begeleiding nodig.  Toch zijn er een aantal dingen waar u nu al op kunt letten.

Dag- en nachtkalender

U kunt samen met uw kind een dag- en een nachtkalender invullen. De ingevulde kalenders zullen uw arts een beter inzicht geven in de oorzaken van het bedplassen. Soms zal het gebruik van de kalender een positieve invloed hebben op het bedplassen zelf.

Drinken

Laat uw kind vooral overdag (in de voormiddag) drinken. Het drinken ’s avonds moet u beperken. Melk in de late namiddag of ’s avonds is een afrader, dranken die cafeïne en theïne bevatten ook. De beste drank is water.

Eten

Zorg ervoor dat uw kind zijn hoofdmaaltijd (warme maaltijd) niet vlak voor het slapengaan neemt. Gezonde voeding met een laag zout- en eiwitgehalte is essentieel

Stoelgang

Heel wat kinderen met plasproblemen hebben ook constipatieproblemen. Veel drinken, vezelrijke maaltijden klaarmaken en constiperende voeding vermijden, helpt. Laat je kind na de hoofdmaaltijden ook ‘toiletzitten’.

Plassen

Regelmatig plassen overdag en ook vlak voor het slapengaan, is de boodschap!

Luierbroekjes

Bedplassen leidt tot heel wat praktische ongemakken, zowel voor u als voor uw kind. Aangepaste luierbroekjes kunnen die ongemakken – in afwachting van een verdere behandeling door de arts – uit de wereld helpen en voor een betere nachtrust zorgen. U vindt ze in elke supermarkt. De nieuwste luierbroekjes lijken overigens helemaal niet meer op luiers, maar zijn net echte onderbroekjes.

Door de luierbroeken te wegen voor en na het bedplassen, krijgt u overigens een idee van de hoeveelheid urine die ’s nachts vrijkomt. Dat kan nuttig zijn om te weten voor u naar de dokter gaat.