Waarom plast mijn kind nog altijd in bed?

Bedplassen is een medisch probleem. Alleen uw dokter kan bepalen waar de juiste oorzaak ligt.

Er kunnen 3 factoren een rol spelen:

Een eerste factor is de capaciteit tot ontwaken. Uw kind wordt niet wakker bij een volle blaas. Ook niet als zijn blaas plots samentrekt. Dat komt, omdat de interne wekker om te ontwaken bij uw zoon of dochter niet goed functioneert. Het betekent niet dat uw kind heel diep slaapt. Het zou er zelfs op wijzen dat het niet diep genoeg slaapt.

Het niet goed werken van de blaas is een tweede factor, die bedplassen kan veroorzaken. Meestal gaat het om een zogenaamde onstabiele blaas. De blaas trekt plots en onbewust samen, waardoor het kind in bed plast.

Een derde factor die kan meespelen, is een te hoge urineproductie tijdens de nacht. Normaal gezien vermindert de urineproductie tijdens de nacht.

Gebeurt dat niet, dan maken kinderen tijdens hun slaap meer urine aan dan hun blaasvolume aankan. Gevolg: ’s ochtends een natte luier of een nat bed.

Als uw kind in bed plast, is dat vaak door een combinatie van de factoren hierboven. Alleen uw dokter kan uitmaken welke de juiste oorzaken zijn.

Psychologisch?

Het is wetenschappelijk nooit aangetoond dat bedplassen veroorzaakt wordt door psychologische problemen. Factoren zoals stress, angst en vermoeidheid kunnen het probleem wel versterken. Alhoewel ze zelden de hoofdoorzaak zijn kunnen ze wel aanleiding geven tot tijdelijk en niet frequent bedplassen.

Is bedplassen erfelijk?

Bij bedplassen speelt erfelijkheid inderdaad een rol. Hadden u en uw partner beiden last van bedplassen? Dan is er 77% kans dat ook uw kinderen zullen bedplassen. Plaste slechts één van u beiden in bed, dan is de kans dat uw kinderen dat ook doen ongeveer 44%.

Wat als volwassenen bedplassen?

Als volwassenen bedplassen, is er vaak een hormonale oorzaak. Het antidiuretisch hormoon zorgt ervoor dat we ’s nachts minder urine aanmaken. Is dat hormoon niet of onvoldoende aanwezig, dan is de urineproductie ’s nachts te groot voor onze blaas. Wordt u van een te volle blaas als volwassene niet wakker, dan plast u in bed.