Wanneer moet u naar de dokter?

Is uw kind 5 jaar of ouder en plast het nog bijna iedere dag in bed? Ga ermee naar de arts, hij kan u helpen.

Leeftijd. De meeste kinderen worden ’s nachts zindelijk tussen de leeftijd van 3 en 5 jaar. Is uw kind ouder, dan raakt het vaak niet spontaan van bedplassen verlost. Tussen 6 en 7 jaar heeft nog 10% van de kinderen last van het probleem. 5% van de 7-jarigen riskeert om, zonder behandeling, z’n hele leven bedplasser te zijn.

Frequentie. Hoeveel keer per week uw kind bedplast, zegt eigenlijk niet zoveel over de medische ernst van het probleem. Laat u in de eerste plaats leiden door uw kind. Heeft uw kind echt last van het bedplassen, ook al is dat maar een paar keer per week, aarzel dan niet om naar de dokter te gaan. Heeft het relatief weinig last van het bedplassen, dan kunnen bijvoorbeeld aangepaste luierbroekjes al een deel van de praktische ongemakken uit de wereld helpen.

Sociale gevolgen. Vanaf het eerste leerjaar heeft bedplassen ook vaak invloed op het sociale leven van uw kind. Slapen bij een vriendje, deelnemen aan kampen of bosklassen, … kan uw zoon of dochter stress en frustraties bezorgen. Uw kind is beschaamd en zal die situaties trachten te vermijden. Het kan zich uitgesloten voelen en een laag zelfbeeld krijgen.
Daarom is het belangrijk om bij geregeld bedplassen bij kinderen vanaf ongeveer 5 jaar uw arts te raadplegen.