Wat kan uw arts doen?

Er zijn heel wat beproefde methodes en behandelingen beschikbaar om uw kind van bedplassen te verlossen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gebruikte oplossingen.

Toch dient u met één ding rekening te houden: uw arts kan enkel resultaten boeken als zowel u als uw kind voldoende gemotiveerd zijn.

Dagkalender

Eerst en vooral kan hij nagaan waar het probleem van uw kind zich situeert. Hij zal u vragen om samen met uw kind een tweetal weken een dagkalender in te vullen. Zo krijgt hij een duidelijk zicht op de eet-, plas-, en slaapgewoontes van uw zoon of dochter.

Drink-, eet- en plasadvies met nachtkalender

U en uw kind krijgen van de arts drink-, eet- en plasadvies mee. Samen vullen jullie ook een nachtkalender in en duiden de droge en natte nachten aan. Voor de kans op slagen is het cruciaal dat jullie dat advies strikt opvolgen.

Steunen en kreunen mag, opgeven niet! Hou samen vol, uw kind zal er u zijn leven lang dankbaar voor zijn.

Geassocieerde problemen

Hij kan kijken of er bij het bedplassen geassocieerde problemen aanwezig zijn. Is dat zo, dan zal hij die (laten) behandelen. Soms is het bedplassen op die manier verleden tijd.

Mogelijke geassocieerde problemen:

  • Blaassymptomen
  • Urineweginfecties
  • Stoelgangproblemen
  • Abnormaal drinkgedrag
  • Bekende gedragsproblematiek (bv. ADHD)

Plaswekker en desmopressine

De behandelingen met de plaswekker en met de desmopressine zijn gelijkwaardig. Bij de plaswekker gaat het om een gedragstherapie, desmopressine is een medicijn dat urine concentreert. Jullie zullen sowieso met één van beide behandelingen resultaten boeken. Een combinatie van beide kan ook. Het meest cruciale is dat jullie de behandelingen zeer nauwgezet volgen. Zet samen door tot het einde.

Steunen en kreunen mag, opgeven niet! Hou samen vol, uw kind zal er u zijn leven lang dankbaar voor zijn.