Wat zijn de oorzaken van bedplassen?

Bedplassen is een medisch probleem. Kinderen kunnen er niets aan doen dat ze nog in bed plassen.

Bedplassen is een medisch probleem. Drie factoren spelen een rol:

  • Capaciteit tot ontwaken
    Het kind wordt niet wakker bij een te volle blaas of als de blaas plots samentrekt. Dat komt omdat zijn interne wekker niet goed functioneert. Zijn omgeving denkt – ten onrechte – dat het kind heel diep slaapt. In werkelijkheid kan het er net op wijzen dat het niet diep genoeg slaapt.
  • Instabiliteit van de blaas
    Een onstabiele blaas trekt zich onbewust en plots samen. Dat kan ook overdag gebeuren. Het kind wordt verrast tijdens zijn activiteiten en reageert te laat, met een natte broek tot gevolg. Zoiets gebeurt vooral als het kind erg geconcentreerd bezig is, bijvoorbeeld tijdens een spel. De omgeving krijgt daardoor de indruk dat het kind tot op het laatste nippertje wacht om naar het toilet te gaan. Deze interpretatie is echter verkeerd.
  • Te hoge urineproductie tijdens de slaap
    Normaal gezien vermindert urineproductie tijdens de nacht. Bij 1/4 van de bedplassers gebeurt dat niet. Gevolg: de hoeveelheid urine overstijgt het maximale blaasvolume. Wordt het kind daardoor niet wakker, dan heeft het ’s ochtends een natte luier of een nat bed.

Plast één van uw leerlingen nog in bed, dan is dit meestal door een combinatie van de factoren hierboven. Het is wetenschappelijk nooit aangetoond dat bedplassen veroorzaakt wordt door psychologische problemen. Factoren zoals stress, angst en vermoeidheid kunnen het probleem wel versterken.