Wanneer spreken we van bedplassen?
Bedplassers voelen zich in de klas vaker uitgesloten en hebben soms achterstand op school. In een eerste leerjaar van ongeveer 20 leerlingen gaat het om 1 tot 2 kinderen.
Bedplassen is een ongewild en onbewust urineverlies tijdens de slaap, op een leeftijd dat een kind al ‘droog’ zou moeten zijn. De meeste kinderen worden ’s nachts zindelijk tussen een leeftijd van 3 en 5 jaar. Is het kind ouder, dan raakt het vaak niet meer spontaan van bedplassen verlost.
Tussen 6 en 7 jaar plast nog 10% van de kinderen in bed. Op een klasje in het eerste leerjaar, van ongeveer 20 leerlingen, zijn dat 1 tot 2 kinderen. 5% van de 7-jarigen zal, zonder behandeling, heel z’n leven in bed plassen.
Vanaf het eerste leerjaar heeft bedplassen ook vaak sociale gevolgen. Kinderen die bedplassen hebben meestal een laag zelfbeeld en leiden geen normaal sociaal leven. Ze zijn beschaamd over het probleem en zullen vervelende situaties trachten te vermijden. Deelnemen aan bosklassen of kampen doen ze liever niet. Blijven slapen bij een vriendje is er meestal ook niet bij. Kinderen voelen zich daardoor in de klas sneller uitgesloten. In sommige gevallen leidt bedplassen zelfs tot een achterstand op school.