Wat zijn de oorzaken van bedplassen?

Het is wetenschappelijk nooit aangetoond dat enuresis noctura veroorzaakt wordt door psychologische problemen. Factoren zoals stress, angst en vermoeidheid kunnen het probleem wel versterken. Ze zijn zelden de hoofdoorzaak. Omgekeerd kan bedplassen wel psychologische problemen veroorzaken. Zo hebben bedplassers bijvoorbeeld vaak een laag zelfbeeld.

Bedplassen is een medisch probleem. Het komt niet alleen voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen.

Drie factoren spelen een belangrijke rol:

 • Capaciteit tot ontwaken
  Krijgt een kind tijdens zijn slaap een prikkel, dan zal zijn slaapdiepte wijzigen. Bij een kind dat in bed plast, wijzigt die slaapdiepte minder dan normaal. Ouders zullen dit ontbreken van een reactie vaak zien als een heel diepe slaap. In werkelijkheid gaat het om een verhoogde drempel tot ontwaken.
  Het is een fenomeen dat eerder gepaard gaat met een te lichte slaap. Het kind wordt niet wakker van een volle blaas of door het plots samentrekken van de blaasspier. Daardoor plast het in bed.
 • Instabiliteit van de blaas
  Een onstabiele blaas is een blaas die onverwacht en onbewust samentrekt. Zelfs als er weinig urine aanwezig is. Trekt de blaasspier overdag plots samen, dan leidt dat tot een natte broek. Voor de omgeving lijkt het alsof het kind tot op het laatste nippertje wacht. Dat is een verkeerde interpretatie. Gebeurt zoiets ’s nachts en wordt het kind niet wakker, dan plast het in bed.
 • Te hoge urineproductie tijdens de slaap
  Normaal gezien vermindert de urineproductie tijdens de nacht. Bij 1/4 van de bedplassers gebeurt dat niet. Daardoor wordt het maximale blaasvolume overschreden en plast het kind in bed.

Meestal is bedplassen een combinatie van de factoren hierboven.

Erfelijkheid

Enuresis noctura is erfelijk. Plasten beide ouders vroeger in bed, dan heeft men als kind 77% kans om ook bedplasser te zijn. Was slechts één van beide ouders bedplasser, dan is de kans op bedplassen 44%.

Hormonen

Is de patiënt volwassen, dan is de oorzaak van bedplassen meestal hormonaal. Het antidiuretisch hormoon zorgt ervoor dat er ’s nachts minder urine wordt aangemaakt. Is dat hormoon onvoldoende of niet aanwezig, dan is de urineproductie te groot voor het blaasvolume. Als de patiënt op dat ogenblik niet wakker wordt, dan plast hij in bed.